Deniz kıyısında bir ülke olmanın güzelliğine varan, nadir şehirlerden biri Odessa. Karadeniz’e kıyısı olan, gelişmiş bir Ukrayna şehri. Karadeniz kıyısında, en büyük limanlardan birine sahiptir Odessa. Karadeniz’in büyük maviliğine karşı ışığını yakan, Karadeniz havzasında ki, Samsun’dan sonra gelen en büyük şehirdir.
Odessa, gelişmişliğinin yanında, güzelliğiyle de ön plana çıkar. Şehrin ilginç mimari yapılarının yanında, en büyük liman kentlerinden biri olma özelliğini elinde barındırmaktadır. Bünyesinde barındırdığı Odessa Ulusal Denizcilik Akademisi’nden de anlaşılacağı üzere, denizcilikte önde gelen illerden birisidir. Meşhur Potemkin Merdivenleri, ismini Potyomkin Deniz Savaşından almıştır. Aynı zamanda, ülke genelinde ve Odessa’da yaşam oldukça ucuzdur.
Bu sebeple öğrencilerin ve tatil için yurt dışı arayışında olanların başlıca tercihleri olabiliyor. Öğrenciler için, özellikle yabancı öğrenciler için aradıklarını bu ülke de buluyorlar diyebiliriz. Okullarda ki yaşam onları zorlamayacak derecededir. Eğitim düzeyi olarak çok iyi, yaşam sağlanabilmesi için ise oldukça hesaplıdır. Şehir içinde, şehir merkezine yakın bir ev iki-üç kişilik bir öğrenci grubu için gayet hesaplıdır. Eğer tek kalacaksa öğrenci, şehir dışından da daha ucuza bir ev bulabilir. Odessa, insanlara sağladığı kolay yaşam sebebiyle tercih edilen bir yerdir. Odessa nüfusu, 2004 yılında 1.012.500’dür. 2010 sayımında ise bu rakam 1.052.101 olarak hesaplanmıştır.
Odessa Başbakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından üniversitelerin bir kaçı “Ulusal” unvanıyla ödüllendirilmiş, bu yolda kendilerini geliştirdiklerini ispatlamışlardır. Odessa’nın büyük liman kenti olmasından biraz daha ayrıntılı bahsedersek, birden fazla avantaja sahip limanı, büyük tersanesi ve tüccarlarıyla, liman kenti olma özelliğini güçlü tutmayı başarmıştır. Aynı zamanda, 200 adet sanayi kuruluşuyla da bir sanayi kenti olmayı başarmıştır.
Odessa da, kültürel olarak bulunan binalar şöyledir; bir opera binası, altı tiyatro, bir sirk binası, bir filarmoni salonu ve oldukça geniş bir film stüdyosu vardır. Aynı zamanda on üç müze, dokuz sinema ve kırk kütüphane bulunmaktadır. Sportif olarak ise yirmi altı kapalı spor salonuna ve on sekiz adet stadyuma sahiptir. Ayrıca sadece Odessa’da, toplam yirmi iki üniversite bulunmaktadır. Buradan da görülüyor ki, Odessa, öğrenci yurdu haline gelmiş gibi bir durumdadır. Odessa da tatil günleri olarak ise 1 Ocak, 8 Mart Kadınlar Günü, 7 Ocak Ortodoks Noeli, 1 Nisan Humor Festivali, 1-2 Mayıs İşçi Bayramı, 24 Ağustos Bağımsızlık Günü, 28 Haziran Anayasa Günü, 9 Mayıs Zafer Bayramı ve 2 Eylül Odessa’nın Kuruluş Günü olarak, resmi tatil günleri bu şekildedir.
Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin açtığı ilk baş konsolosluğu Odessa’dır. 1936 yılına kadar bu şehirde kalıp hizmet etmiştir ancak daha sonra yaklaşan İkinci Dünya Savaşı sebebiyle konsolosluk boşaltılmıştır. Mülkü Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olan bina halen, Fransuzki Bulvarındadır. Odessa’nın kardeş şehirlerinden birisi Van’dır. Diğer kardeş şehirleri ise, Brest (Beyaz Rusya), Grozni (Rusya), İskenderiye (Mısır), Lodz (Polonya), Baltimor (ABD), Marsilya (Fransa), Valensiya (İspanya), Lefkoşe (Güney Kıbrıs), Vancouver (Kanada), Tiflis(Gürcistan), Moskova (Rusya) gibi şehirlerden oluşmaktadır.
Odessa’yı genel olarak incelersek eğer, yüzölçümü 163 km2, Ukrayna’nın beş büyük şehrinden birisi, ülkenin en büyük limanı ve ulaşım kavşağı, öğrenci yoğunluğu sebebiyle Öğrenci şehri de denilebiliyor, yaşamanın ucuz olduğu, Odessa Üniversitelerinin tanındığı bir şehirdir. Eğer yurt dışı eğitimi almak istiyorsanız ve özellikle belirtiyorum, Denizcilik okumak istiyorsanız, Odessa’da araştırmalara başlamalısınız. Oldukça uygun bir yaşama başlayıp kaliteli bir eğitim alabilirsiniz. Odessa, dünya çapında öğrenci ilgisine oldukça yüksek oranda maruzdur. Bu elbette ki ülke için gayet iyi bir şeydir, talep çoğaldıkça adının duyulup, turistik açıdan da talep artışı görülebilir. Odessa hakkında bu kadar yazılanlar yeter, şimdi gidip görme zamanı.